مشاوره کودک چیست؟
انواع اختلالات روانی در کودکان
روش های درمان اختلالات در دوران کودکی
استفاده از خدمات یک مرکز مشاوره کودک می تواند به خوبی بسیاری از مشکلات رفتاری ، اختلالات روانی و رفتاری کودکان در سنین مختلف را برطرف کند. مشکلات و اختلالاتی که در صورت درمان نشدن آنها، کودکان دچار مشکلات شدیدی می شوند. ما در این مقاله قصد داریم به تعریف مشاوره کودک، اختلالات رایج در کودکان و روش های درمانی آن بپردازیم.
مشاوره کودک چیست؟
مشاوره کودک یعنی افراد متخصص و روان شناس با دیدی اصلاح نگر، مشکلات روانی کودکان در سنین مختلف را تشخیص دهند و با استفاده از شیوه های مختلف به درمان آنها بپردازند.مشاوران کودک با بسیاری از مشکلات روانی شایع در میان کودکان در سنین مختلف آشنا هستند و می دانند برای هر کدام باید از چه شیوه درمانی استفاده کنند.آنها سعی می کنند رفتارهای اجتماعی و فردی این کودکان را اصلاح کنند و آنها را به طی کردن یک راه درست ترغیب کنند.
یک مشاور با سرچشمه ایجاد بسیاری از مشکلات روانی و رفتاری کودکان آشنا است و در این میان سعی می کند با استفاده از همکاری والدین و معلمان در دبستان ها مشکلات کودکان را برطرف کند تا والدین برخورد اصولی تر و بهتری با کودکان خود داشته باشند و درمان کودکان به تعویق نیفتد.
تفاوت مشکلات رفتاری و اختلالات در کودکان
بعنوان مثال موضوع لجبازی کودکان در دسته مشکلات رفتاری و اختلال بیش فعالی و یا اختلال یادگیری در دسته اختلالات کودکان قرار میگیرد. در درمان مشکلات رفتاری بهره گیری از یک مشاوره کودک خبره در راستای رفع مشکل بسیار کارساز خواهد بود.
انواع اختلالات روانی و رفتاری در کودکان
کودکان و نوجوانان در سنین مختلف با اختلالات روانی زیادی روبرو می شوند. اختلالات روانی که منشاء ایجاد بیشتر آنها ممکن است، طلاق و جدایی والدین، سانحه های ناگهانی، برخوردهای بد اجتماعی و … باشند.ما در اینجا به برخی از مشکلات شایع روانی در بین کودکان می پردازیم. مشکلاتی که بیشتر نیاز به مشاوره کودک دارند.
- اختلال بیشفعالی و نقص توجه (ADHD)
- اختلال نافرمانی مقابلهجویانه (ODD)
- اختلال طیف اوتیسم (َASD)
- اختلال اضطراب
- افسردگی
- اختلال دوقطبی
- اختلال یادگیری
- اختلال سلوک (Conduct Disorders)
اختلال بیش فعالی:
بسیاری از والدین وقتی کلمه بیش فعال را به زبان می آورند، به آن افتخار می کنند و آن را مشکل نمی دانند و بیشتر آن را نشانه انرژی فراوان و هوش برتر کودک خود می دانند.
در صورتی که واقعیت چیز دیگری است و بیش فعالی یک اختلال روانی محسوب می شود که نیاز به درمان دارد.
یک کودک بیش فعال، حواس پرت می باشد و به دلیل جنب و جوش های فراوان نمی تواند تمرکز کافی روی حرکات خود داشته باشد. این کودک نمی تواند به کارهای خود نظم ببخشد، خیلی صحبت می کند و نمی تواند تمرکز کند که وسایل خود را کجا گذاشته است.
لجبازی:
لجبازی و خشونت در بسیاری از کودکان کم سن و سال وجود دارد. در این میان بسیاری از مشاوران کودک معتقد هستند که این امر کمی عادی است و منشاء اصلی آن رفتارهای نادرست والدین می باشد، البته در بسیاری از موارد این مشکل پس از دوره ای کوتاه برطرف می شود.
قابل ذکر است که خانواده ها در صورت مداومت و بیشتر شدن این مشکل باید به مشاوره کودک و روانشناسان کودک مراجعه کنند تا آنها بتوانند این مشکل روانی را در کودکان برطرف کنند و به والدین روش صحیح مقابله با لجبازی کودکان را آموزش دهند.
اختلال اوتیسم:
اوتیسم یکی از اختلالات روانی مهم در بین بسیاری از کودکان جهان است. در این اختلال، کودکان دیر شروع به صحبت می کنند و در صحبت کردن نیز دچار لکنت زبان می شوند.
به همین دلیل در صورت پیشرفت این مشکل، کودکان دچار کاهش اعتماد به نفس می شوند و نمی توانند رفتارهای اجتماعی درستی داشته باشند.
اختلال وسواس:
بیشتر ما کلمه وسواس را برای خانم هایی که به طور مرتب در حال شستشو و تمیز کردن وسایل منزل هستند، به کار می بریم.
در صورتی که این کلمه می تواند دارای دو نوع فکری و عملی باشد و کودکان زیادی را نیز درگیر خود کند.
کودکانی که دچار اختلال روانی وسواس از نوع عملی می شوند، به طور مرتب در حال شستشوی اسباب بازی ها و وسایل خود هستند. اما نوعی فکری این وسواس برای آنها به اینگونه است که به طور دائم به یک موضوع فکر می کنند و تمام توجه آنها به آن موضوع جلب می شود.جهت آشنایی با این موضوع می توانید به صفحه اختلال وسواس مراجعه کنید
اختلال اضطراب جدایی:
کودکانی که دائما والدین خود را در حال دعوا می بینند، بیشتر با این مشکل روانی روبرو می شوند. کودکانی که با این مشکل روبرو هستند، به طور دائم با این ترس روبرو هستند که والدین خود را از دست بدهند، به همین دلیل در هنگام خروج از خانه و به مدرسه رفتن به این اضطراب دچار هستند و از آن رنج می برند.
اختلال تیک:
ایجاد صداهای ناخواسته، بالا انداختن شانه، زدن پلک ها به هم و … از علائم این اختلال در کودکان می باشد.
در این میان وقتی کودکان دچار فشارها و استرس های روانی می شوند، بیشتر با این اختلال روبرو می گردند.
روش های درمانی اختلالات روانی کودکان
همانطور که گفته شد اختلالات روانی که کودکان را تهدید می کنند، متعدد می باشند و هر کودکی در هر سن و سالی می تواند به یکی از آنها دچار شود.در این میان والدین باید با دیدن کوچکترین مشکل در رفتارهای کودکان خود به مشاوره کودک مراجعه کنند تا مشکلات آنها برطرف شود و از شدید شدن این اختلالات کاسته شود.
شیوه های درمانی برای کودکانی که دچار اختلالات روانی هستند، متفاوت می باشد. استفاده از دارو، صحبت کردن با کودک، آموزش شیوه درست رفتار با کودک به والدین و …. می تواند از روش های درمانی مشاوره کودک باشد.
یک مشاوره کودک در گام اول به معاینه کودک می پردازد و تمام سوابق پزشکی و تحصیلی کودک را مورد بررسی قرار می دهد. سپس با والدین و معلمان او سخن می گوید تا اطلاعات خود را دقیق تر کند.
بعد از گذراندن این مراحل مشاوره کودک شروع به بازی با کودک می کند. مشاوران کودک معتقد هستند که کودکان در هنگام بازی تمام احساسات و رفتارهای خود را بروز می دهند، پس بهترین آزمایش برای یافتن مشکلات آنها در هنگام بازی می باشد.
بعد از گذراندن مراحل تشخیص مشکل کودک و شدت آن، او سعی می کند والدین را با تکنیک های درست فرزند پروری و مواجهه با مشکل کودک خود آشنا کند.
او به والدین آموزش می دهد که در برابر پرسش ها و رفتارهای نادرست کودک، خونسردی خود را حفظ کنند و کودک را آرام کنند. او از والدین می خواهد که رفتارهای خوب کودک را تشویق کنند.
در این میان برخی از مشکلات کودکان با استفاده از آموزش های رفتاری حل نمی گردد و باید با استفاده از مصرف انواع داروها برطرف گردد.
گفتنی است روش درمانی استفاده از قرص بیشتر برای نوجوانان استفاده می شود و برای کودکان بیشتر از شیوه درمانی گفتگو و آموزش والدین استفاده می گردد.
چه زمانی باید به مشاوره کودک مراجعه کنیم؟
خیلی از افراد فکر می کنند فقط زمانی که متوجه یک مشکل روانی در کودک خود شدند، باید به مشاوره کودک مراجعه کنند.
در صورتی که اینگونه نمی باشد و افراد می توانند از همان زمان تولد نوزاد برای تربیت نوزاد خود و روش های درست ارتباط با او با مشاوران کودک در تماس باشند.
خانواده ها در صورت دیدن علائمی مانند افت ناگهانی در تحصیلات، گوشه گیری کودکان، علاقه نداشتن به بازی های مختلف، اعتماد به نفس پایین، ترس از جدایی، اضطراب های مکرر، کم خوابی، دوری از هم سن و سال ها و … حتما باید به مشاوره کودک مراجعه کنند.
در این میان باید به این موضوع اشاره کرد که تعداد جلسات مشاوره کودک به نوع مشکل کودک، سن و سال او و شدت مشکل او بستگی دارد.
به طور کلی تعداد جلسات درمان مشکلات کودکان از نوجوانان بیشتر است. چون مشکلات روانی نوجوانان زودتر تشخیص داده می شود و می توان آنها را با استفاده از آموزش های رفتاری درست و دارو درمان کرد. اما برای کودکان بهترین شیوه درمانی بازی کردن با آنها و همچنین آموزش های فرزند پروری به والدین است.
افراد باید بدانند که حضور والدین در جلسات اول مشاوره کودک لازم است. این حضور تا زمانی لازم است که کودک بتواند به مشاور اعتماد کند و با او احساس آرامش کند و بعد از آن دیگری نیازی به حضور والدین نمی باشد.
بهترین مرکز مشاوره کودک در اراک کجاست؟
امروزه مراکز مشاوره کودک زیادی در سراسر شهرهای ایران وجود دارد. زیرا بسیاری از مردم با این واقعیت روبرو شده اند که خودشان به تنهایی نمی توانند مشکلات روانی کودکان را برطرف کنند و بهتر است با استفاده از مشاوره افراد متخصص مشکلات کودکان را حل کنند.یافتن مرکز مشاوره کودک در اراک نیز کار سختی نیست. زیرا این شهر هم از مراکز مشاوره زیادی برخوردار است.
در این میان بهترین مرکز مشاوره کودک در اراک را می توان از روی خدماتی که انجام می دهد، برگزید. یک مرکز مشاوره خوب باید دارای مجوز از سازمان های ذی صلاح، تیم خبره مشاوره کودک و… باشد. این مرکز باید بتواند به صورت آنلاین و یا تلفنی به خانواده ها مشاوره بدهد.
در این میان امروزه با پیشرفت تکنولوژی هر مرکز مشاوره کودک دارای یک سایت می باشد که در آنجا لیست خدمات، نام روانشناسان و مقالاتی درباره مشکلات روانی کودکان درج شده است.
والدین می توانند با مراجعه به این سایت ها آن مقالات را مطالعه کنند و در صورت استفاده از مقالات به آن مرکز مشاوره مراجعه کنند.
در این میان مرکز تخصصی مشاوره و خدمات روانشناسی شاداب نو با دارا بودن روانشناسان مجرب کودک با آدرس اینترنتی www.shadaab.ir یکی از بهترین مراکز مشاوره در اراک می باشد که می تواند بهترین خدمات را با استفاده از نیروهای مجرب خود به خانواده ها ارائه دهد.
جهت برقراری ارتباط با مرکز مشاوره و کلینیک روانشناسی شاداب، می توان با شماره 09364245996 و با نلفن 5 رقمی 08633848 تماس گرفته و نوبت مشاوره و روانشناس کودک را روانشناسان مجرب رزرو کنید.
بطور کلی با جستجو عنوان های مشاور کودک در اراک، روانشناس کودک در اراک، روان پزشک کودک در اراک میتوان با مطالعه رزومه، سابقه، و مجوز های مشاوران و روانشناسان کودک در اراک در انتخاب یک مشاور کودک به جمع بندی رسید.
علائم مهم در کودک
علایم زیر نشان دهنده این موضوع است که می بایست جهت مشورت و پیگیری موضوع به روانشناس و یا مشاوره کودک و یا خانواده درمانگر مراجعه نماییم. اگر کودک و یا نوجوان از رفتار و شخصیت طبیعی خود فاصله گرفته یا رفتار دور از سن و سال خودش را انجام می دهد. علامت عمومی زیر نشانه های اولیه می باشد :
- پرخاشگری بدون دلیل در رفتار کودک و نوجوان
- عدم کنترل ادرار در کودک و نوجوان
- مشکل سازگاری با موقعیت های اجتماعی یا موقعیت های جدید در کودک و نوجوان
- کابوس های مکرر، ترس های شبانه، مشکلات خواب
- افت تحصیلی ناگهانی در کودک و نوجوان
- نگرانی و اضطراب مداوم
- کناره گیری از فعالیت هایی که کودک و نوجوان شما قبلا با عشق و علاقه انجام میداد
- کاهش چشمگیر و ناگهانی اشتها یا کاهش شدید وزن کودک و نوجوان
- انجام تکراری رفتارهایی به صورت روتین و زیاد، مانند شستن دست
- ایده ها یا افکار خودکشی
- پاسخ به شنیدن صداهایی در ذهنش
- خلوت کردن و تنها نشستن در اکثر اوقات یا انتخاب داوطلبانه انزوای اجتماعی
- مصرف الکل، مواد مخدر یا اعتیاد در کودک و نوجوان
- شکایت زیاد از بیماری یا درد جسمی (با وجود گزارش سالم از یک متخصص پزشکی)
- انجام یا تلاش برای آسیب به خود، مانند: بریدن دست خود
چگونگی مشاوره کودک در اراک
مشاوره و روانشناسی کودک از مهم ترین اموری است که هر مرکز مشاوره ای باید به آن بپردازد. مشاوره کودک در اراک در زمینه های مختلفی صورت می گیرد.
بهترین مشاوران کودک در اراک می توانند انواع مشکلات رفتاری، تربیتی و ذهنی کودکان را با کمک والدین آنها برطرف کنند.
روانشناسان و مشاورانی که در مراکز درمانی اراک مشغول فعالیت هستند متخصصانی در رشته بالینی هستند.
یک روانشناس کودک در اراک طبق تحقیقات و آزمایش های خود سعی می کند به صورت پایه ای و اصولی مشکلات کودکان را برطرف کنند.
مراکز مشاوره کودک در اراک سعی می کنند با استفاده از روش های علمی، مشکلات امروز و فردای کودکان را برطرف کنند و در تربیت درست آنها نقش داشته باشند.
برطرف کردن مشکلات نوجوانان و کودکان با مشاوره و روانشناسی
شهر اراک دارای مراکز مشاوره و روانشناسی زیادی است، یک روانشناس کودک می تواند به والدین کودکان کمک کند تا بهترین روش تربیتی را انتخاب کنند و مشکلات کودکان را برطرف کنند.
مراکز مشاوره کودک در اراک به بررسی و برطرف کردن مشکلاتی از قبیل ترس و اضطراب کودکان، وسواس های فکری آنها، اختلالات ذهنی و بیش فعالی کودکان می پردازند.
این مشاوران سعی می کنند مشکلات تحصیلی، خیال پردازی های همیشگی، پرخوری ها و کم اشتهایی های عصبی کودکان را بررسی کنند و راه چاره ای برای حل آنها پیدا کنند.
یک مشاور کودک در اراک سعی می کند رفتارهای ذهنی کودکان را بررسی کند و راه برقراری ارتباط با آنها را پیدا کند.
اراک از شهرهایی است که دارای مراکز درمانی و مشاوره مختلفی است. این مراکز درمانی و تربیتی دارای مشاوران و روانشناسان کودک، با مدارک علمی مختلف هستند.
این مراکز درمانی توانسته اند با اعزام مشاوران خود به مدارس و مهدکودک ها مشکلات رفتاری و ذهنی کودکان و نوجوانان را برطرف کنند.