خانواده درمانی چیست ؟

در این مقاله به سوالات زیر پاسخ می دهیم:

تعریف خانواده درمانی

تکنیک های خانواده درمانی

نفرات حاضر در جلسات خانواده درمانی

زمان مراجعه به خانواده درمانگر

اهمیت خانواده درمانی

خانواده درمانی در اراک

خانواده درمانی یکی از درمان های روانشناسی می باشد که توسط مشاور، روانشناس یا روان درمانگر انجام می‌ شود. در این درمان تمامی اعضای خانواده باید تحت درمان قرار بگیرند. زیرا بعضی از مشکلات به گونه ای است که می توا،ند کل اعضای خانواده را تحت تاثیر قرار دهد پس باید همه آن ها درمان گردند.

تعریف خانواده درمانی

در واقع می ‌توان گفت خانواده درمانی یک مجموعه از رویکردهای مختلف روان درمانی می باشد که در آن به جای درمان یک فرد همه افراد خانواده تحت درمان قرار می گیرند. این روش زمانی پیشنهاد خواهد شد که در یک خانواده نوجوانان و کودکان و یا حتی زمانی که یکی از بزرگسالان خانواده دچار مشکلات گردد. مشکل موجود ممکن است بر روی کل خانواده و روابط درون خانوادگی تاثیر بگذارد، لذا باید همه اعضای خانواده تحت درمان قرار بگیرد.در این موارد مشاوره و یا روانشناس شیوه ی حل اختلافات و مشکلات بین فردی و درون خانوادگی بوجود آمده را بررسی و  ریشه یابی می کند..در ادامه سعی کرده ‌ایم اطلاعات بیشتری در اختیار شما دوستان عزیز قرار دهیم با ما همراه باشید.

خانواده درمانی چیست؟

نوعی مشاوره روانشناسی یا روان درمانی که برای همه اعضای خانواده انجام می گردد را خانواده درمانی می ‌نامند.  می توان گفت این درمان به اعضای یک خانواده کمک می ‌کند تا از درگیری ها و همینطور تنش هایی که وجود دارد خارج شوند. همچنین این درمان در مدت زمان بسیار کوتاهی انجام می شود.

در کتاب های مرجع علم روانشناسی، تعریف خانواده درمانی اینگونه ارائه شده است:

خانواده درمانی روشهای اثربخشی برای کمک به حل مشکلات پیچیده زندگی افراد می باشند. به عبارت دیگر خانواده درمانی یک رویکرد روان درمانی بسیار انعطاف پذیر و قابل کاربرد در طیف وسیعی از مسائل کودکان و بزرگسالان است،هدف اصلی خانواده درمانی تسهیل حل مشکلات در خانواده و نیز ارتقاء رشد سالم آن از طریق تمرکز بر روابط موجود بین عضو مشکل دار و اعضا دیگر خانواده یا جامعه است. در خانواده درمانی امکان تولید راه حل های جدید در نظرگرفته می شود.

در جلسات خانواده درمانی چه کسانی حضور دارند

در جلسه مشاوره ای که ترتیب داده می شود احتمال دارد که همه اعضای یک خانواده یا فقط بعضی از اعضا که برای شرکت در این جلسه مناسب هستند شرکت کنند. با توجه به شرایط هر خانواده برنامه ‌های درمانی که انجام می ‌شود متفاوت است.  در این جلسات افراد یک خانواده مهارت های مختلفی را یاد خواهند گرفت که باعث می شود روابط اعضای خانواده بهتر شده و همچنین تنش ها و سختی هایی که در آن خانواده وجود دارد از بین برود. بهتر است بدانید تاثیری که چنین جلساتی بر روی یک خانواده دارد تا مدت ها باقی خواهد ماند.

در کتاب خانواده درمانی نوشته دکتر الن کار ( ترجمه بهمن بهمنی، نیره احمدی) اینگونه بیان شده است که از منظر شیوه مداخله درمانگران دیدگاه های مختلفی جهت حضور نفرات در جلسات وجود دارد. برخی از مشاوران و روان شناسان علاقمند هستند تا تمامی اعضا خانواده  برای شرکت در جلسات درمان دعوت شوند و برخی دیگر از طریق ملاقات های انفرادی به اعضا خانواده کمک میکنند.گروهی دیگر خانواده درمانی را آنچنان گسترش میدهند که شامل شبکه اجتماعی و حرفه ای گسترده ای که خانواده را احاطه کرده است نیز باشد.

خانواده درمانی
  • چه موقع باید به خانواده درمانگر مراجعه کرد؟

برخی از خانواده درمانگر ها معتقدند که تمام مشکلات بشر دارای زیر بنای ارتباطی بوده و بنابراین خانواده درمانی در تمامی مراحل و مشکلات زندگی کاربرد دارد.برخی دیگر معتقدند زوج درمانی و خانواده درمانی برای مشکلات ارتباطی خاص کاربرد داشته و یا بعنوان روش مکمل دارو درمانی قابل استفاده است. بطور کلی در خصوص هر گونه مشکل ارتباطی درون خانواده در تمام مراحل زندگی فرد در ارباط با خانواده از جمله :

  • مرحله زندگی با خانواده اصلی
  • مرحله مستقل شدن
  • مرحله پیش ازازدواج
  • مرحله زناشویی پیش از فرزند دار شدن
  • مرحله فرزند دار شدن
  • مرحله نوجوان داری
  • مرحله راهی کردن فرزندان
  • مرحله زندگی سالمندی

خانواده درمانی کاربرد دارد.بعنوان مثال در مشکلات کودک و نوجوان در خصوص کودک آزاری جسمی، کودک آزاری جنسی، مشکلات سلوک، سوء صرف مواد رد نوجوانان، و در بزرگسالان در خصوص زوجین آشفته و پرتنش، اضطراب و افسردگی، مشکلات مصرف مواد و الکل، اسگیزوفرنی کاربرد دارد.

انواع تکنیک های خانواده درمانی چیست؟

خانواده درمانی نوعی نهضت روان درمانی گسترده ای است که از مکاتب و سنت های فکری متعددی تشکیل شده است. این مکاتب را بر اساس میزان تاکیدشان بر هر یک از عوامل میتوان به سه دسته زیر تقسیم نمود:

الف) الگو های تداوم بخش مشکل

ب) نظام باورها و روایت های ذهنی مشکل آفرین و محدودکننده

ج) عوامل تاریخچه ای و زمینه ای مستعدساز برای بروز مشکل

الف) الگو های تداوم بخش مشکل

این مکتب خانواده درمانی تاکید بر نقش الگوهای تکراری تعامل های ناکارآمد خانوادگی در بقای رفتار مشکل دار تاکید دارد.مکاتب این دسته شامل خانواده درمانی به روش های زیر می باشد:
  • درمان های کوتاه مدت MRI
  • راهبرد درمانی (درمان راهبردی)
  • ساختار درمانی (درمان ساختاری)
  • خانواده درمانی رفتار درمانی شناختی
  • خانواده درمانی کارکردی

ب) نظام باورها و روایت های ذهنی مشکل آفرین و محدودکننده

این مکتب خانواده درمانی تاکید بر محوریت نظام باورها و روایت ها در بقای رفتار مشکل دار تاکید دارد.مکاتب این دسته شامل خانواده درمانی به روش های زیر می باشد:
  • سازه گرایی شخصی
  • خانواده درمانی میلان
  • خانواده درمانی سازه های اجتماعی
  • خانواده درمانی راه حل مدار
  • خانواده درمانی روایت درمانی

ج) عوامل تاریخچه ای و زمینه ای مستعدساز برای بروز مشکل

مکاتب این دسته شامل خانواده درمانی به روش های زیر می باشد:
  • خانواده درمانی بین نسلی
  • خانواده درمانی روان تحلیلی
  • خانواده درمانی مبتنی بر نظام دلبستگی
  • خانواده درمانی تجربه نگر
  • خانواده درمانی چند سیستمی
  • خانواده درمانی روان آموزشی (سایکواجوکیسن)

کتاب خانواده درمانی نوشته دکتر الن کار ( ترجمه بهمن بهمنی، نیره احمدی)

 
اهداف خانواده درمانی

اهمیت خانواده درمانی در چیست؟

در کل ممکن است بعضی از مشکلات یا مسائلی که فرد دارد باعث شود تبعات بسیار سخت و سنگینی در زندگی ‌اش داشته باشد و حتی اطرافیان او مانند خانواده اش را نیز درگیر کند. مثلاً یک شخص معتاد، افرادی که به بیماری های روانی مزمن دچار هستند، افرادی که دچار افسردگی مزمن می باشند و… نه تنها به خودشان آسیب می زنند، در این میان خانواده ها نیز درگیر خواهند شد. بنابراین زمانی که به بهبود آن ها کمک گردد باید بهداشت روانی خانواده ها نیز مورد توجه قرار گیرد. زیرا اگر یک خانواده به طور کامل در مورد مشکل آن فرد آگاهی نداشته باشند نمی دانند که چطور از او حمایت کنند یا این که چه برخوردی داشته باشند. بنابراین بهتر است که همه اعضای خانواده تحت خانواده درمانی قرار بگیرند.

اهداف خانواده درمانی

مهم ترین اهداف خانواده درمانی شامل موارد زیر است:

  • بهبود ارتباط بین اعضای خانواده
  • بالا بردن درک متقابل از یکدیگر
  • مدیریت صحیح موقعیت های خاص
  • حل مشکلات موجود در خانواده
  • ایجاد امنیت بیشتر در محیط خانواده
  • بالا بردن توانایی حل مسائلی که در خانواده ایجاد می شود.

تفاوت زوج درمانی و خانواده درمانی

زوج درمانی به آن گروه از مداخله های روانشناختی گفته می شود که با هدف بهبود سازگاری و رضایت مندی همسران ارائه می شود. مشکلات زوجین در جلسه درمان معمولا به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
الف) مشکلاتی که مبنای فردی دارد، نظیر افسردگی، مصرف الکل و .. یکی از زوجین
ب) مشکلاتی که اساسا مربوط به رابطه هستند. که بدلیل ناتوانی زوجین در برآوردن نیاز های یکدیگر می باشد.
زوج درمانی به نوعی بخش از یک کل به نام خانواده درمانی می باشد

خدمات خانواده درمانی در مرکز تخصصی مشاوره و خدمات روانشناسی شاداب نو

خدمات کلینیک تخصصی مشاوره و روانشناسی شاداب نو به سه صورت حضوری، آنلاین و تلفنی قابل ارائه میگردد.درمان تحت نظر گروهی از متخصصان پیش می‌رود و در هر مرحله‌ای که لازم باشد، فرد به تخصص های دیگر ارجاع داده می‌شود.

1 در مورد “خانواده درمانی”

  1. من دختری هستم ۲۹ ساله که توی خانواده ای بزرگ شدم که جز بحث و مشاجره های طولانی ترس و استرس ناشی از دعواهای والدین چیزی ندیدم مادرم بخاطر خیانت پدرم علاقه وابستگی زیادی به ما پیدا کرد مخصوصا من وقتی خواهر بزرگم ازدواج کرد وابستگیش به من بیشتر شد ارتباطش صمیمی تر پدرم هم بس سرش با زنهای مردم گرمه همیشه برا ما وقت نداشت حتی تنها دلیلی که مادرم از پدرم طلاق نگرفته اینه من و خواهرم هنوز مستقل نشدیم مستقل شدن هم یعنی ازدواج و رفتن خونه شوهر… تمام کارها رو به من محول میکنن یجورایی من مرد زندگی مادرم هستم نه فقط مادرم بلکه همشون حتی خواهر متاهلم ک رفته خونه شوهر با وجود این هیچوقت به تنهایی اجازه کاری ندادن تو دوران دانشجویی بخاطر ارایش کردن بحث شد ترک کردم هرچند الان بخاطر ارایش نکردن هم باز بحث هست که چرا اینجوری میری بیرون مثل پیرزنا شدی به خودت برس الان روستایی هام این شکلی نیستن درحالیکه اون موقع ارایش میکردم ممکن بود مردم فک کنن دختر خوبی نیستم و به مادرم نرفتم مردم نمیگن که مادر اینا که اینجوری نبود چرا دخترش اینجوری دراومد من اگر علایقی داشتم تو هر زمینه ای باید با خودم ارزوهای محال رو به گور ببرم چون فقط اگر کمی بیشتر براشون وقت بزارم حتما مردم ببینن مسخرم کنن بخاطر علاقه زیادم به هنر نقاشی کلاس ثبتنام کردم جلساتی شرکت کردم اما یجوری مانع شد گفت تو انقد کلاس میری مغازه دارهای اطراف مردم نمیگن این دختره همش اینجا میاد کلاس با همه اینا کنار اومدم باز مشکلاتشون با من تمومی نداره از وقتی رانندگی یاد گرفتم از همون موقع شدم راننده شخصی خانوادم اگه خواستن برن دکتر من باید ببرمشون خواهر کنکوریم بخواد کلاس بره جلسه مشاوره بره هر جا دیگه بخواد بره من باید ببرمش برگردونم خواهر بزرگترم خواست بره ارایشگاه یا بازار کار بانکی اگه داشت من باید ببرم عروسی عزا فرقی نداره باید بگم چشم و راه بیفتم اما هیچوقت برای خودم نباید وقت داشته باشم یا کاری کنم تنها تو صف نونوایی باید برم نون بگیرم اما حق ندارم کار شخصی داشته باشم همیشه باید با هم باشیم تنها رفتن فقط مربوط امور دانشگاه هست اونم باید وقتی رفتم زود خودمو برسونم خونه تا خانوادم بخاطر نبودم کارشون عقب نیفته اگه یه روز تنها رفتم حتما ازنظرشون یه مشکلی دارم باید بازخواست کنن کجا رفتم بگم پیاده روی میگه دروغ نگو مثل پدرت دروغگویی همیشه دوس داره کنارش بشینم توی خونه چایی بخورم حتی حق اعتراض کردن به وضعم رو ندارم اعتراضی هم باشه یعنی من قدر زحمات نمیدونم یعنی با سختی بزرگم کرد و الان احترامش نمیکنم یعنی کور شدم و زحماتی برام کشید رو نمیبینم نمیدونم دیگه چیکار بکنم هرکاریم بکنم راضی نیستن ازم با اینکه ارشد گرفتم حقوق خصوصی خوندم منو بی عرضه و الاف خطاب میکنه حتی بابت کارای دانشگاه میگن تو میتونی از پایان نامه دفاع کنی چجوری میخای دفاع کنی تو الان چند ساله وکالت قبول نشدی تو از پس کار برنمیای بری سرکار اصلا چه کاری بشین تو خونه درس بخون همه حرفارو نشیده میگیرم ولی باز ول کنم نیستن اخر بحث جایی کشیده میشه چون ازدواج نکردم تا این سن اینجوریم رفتارم اینه احتمالا هم افسردگی گرفتم از نظرشون مادرم هم میگه حسودم با خواهرام حسودی میکنم با خواهرات حسودی نکن خواهرین نمیدونم با چیشون حسودی دارم دیگه تصمیم دارم همیشه پیشش تو خونه بشینم دیگه سر یک میز باهاشون غدا نمیخورم حرفی نمیزنم حتی با قبولی توی وکالت هم میزارم کنار سر کار هم نمیرم با ازدواج هم از این خونه بیرون نمیرم شاید با مرگم بتونم کمکی کنم بتونن مستقل زندگی کنن شاید با این کار وابستگیش کمتر بشه شایدم با نبودم بتونه راحت تر طلاقشو بگیره دیگه منتظر استقلال بچه ها نباشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *