تعریف نوجوانی
تعریف بلوغ
مشکلات رفتاری و روانی نوجوان
تعریف نوجوانی
نوجوانی مرحله از زندگی انسان مابین کودکی و جوانی است.نوجوانی همراه با تغییرات جسمی،روانی، جنسی، شناختی و اخلاقی می باشد. محدوده سنی نوجوانی در منابع مختلف، طیف های مختلفی را در بر دارد، اما بطور معمول حد فاصل سن 12 تا 18 سالگی نوجوانی نامیده می شود. روانشناسان نوجوان، مشاوران نوجوان و دانشمندان دسته بندی های دیگری را برای نوجوانی در نظر گرفته اند که شامل سه مرحله نوجوانی اولیه (۱۲–۱۴ سالگی)، اواسط نوجوانی (۱۴–۱۶ سالگی) و اواخر نوجوانی(۱۶-۱۸ سالگی) می باشد. علی رغم تمام این تعاریف نوجوانی و سن نوجوانی و بروز علائم آن در کشورها، فرهنگ ها و … متفاوت می باشد.دریافت مشاوره نوجوان و بلوغ با کمک روانشناسان نوجوان در این مرحله از زندگی جهت رفع بسیاری از بحران ها حیاتی و مهم می باشد
تعریف بلوغ:
بلوغ و نوجوانی دو مفهوم با هم آمیخته در زندگی هر فردی می باشد. دوران نوجوانی با تغییرات فیزیکی، جنسی و روانی همراه است.بلوغ به معنای بزرگ شدن، رشد عقلی و رسیدن به تکامل جنسی است. انسان در بلوغ بلوغ زمانی از نظر جنسی تکامل و اندامهای تناسلی فعال میشوند. این اتفاق با ترشح هورمونهای جنسی تستوسترون و استروژن در بدن روی میدهد. نشانه های بلوغ در پسر و دختر با علائمی همراه است، این تغییرات شامل تغییرات جسمی، تغییرات روانی و تغییرات رفتاری همراه است.
علائم جسمی بلوغ در پسران: بلوغ در پسران با تغییر در اندام های از جمله پهن شدن سر شانه ها، اندازه قلب، رشد پا و ران ها، رشد بیضه ها، رویش مو زیر بغل، موی اطراف ناحیه تناسلی، تغییر صدا و .. می باشد.
علائم جسمی بلوغ دختران: بلوغ در دختران با رشد پستان ها، رشد مو در زیر بغل و اطراف ناحیه تناسلی، و در نهایت با قاعدگی همراه است.
علائم روانی و رفتاری بلوغ در پسران و دختران : اضطراب، افسردگی، پرخاشگری، عدم تمرکز ، انزوا و… از جمله این علائم میباشد.
مشاوره نوجوان در تمام مراحل فوق می تواند راه گشا و کمک کننده در کنار خانواده باشد. در ادامه مطلب در خصوص نحوه انجام مشاوره نوجوان مسائل بیشتری را مطرح میکنیم.
مهمترین مشکلات نوجوان که نیاز به مشاوره دارد؟
دوران نوجوانی یکی از پرچالش ترین مقطع های زندگی هر فردی محسوب می شود. نوجوانی و بلوغ باعث تغییرات گسترده ای در زندگی افراد می شود.برخی از مهترین عللی که نیازمند مراجعه به مشاوره نوجوان و یا روانشناس نوجوان می باشد شامل موارد زیر می باشد :
- بلوغ و بحران هویت در نوجوان
- پرخاشگری در نوجوان
- مصرف سیگار مواد مخدر و الکل در نوجوان
- استرس و اضطراب
- افسردگی در نوجوان
- مشکلات رفتاری و ارتباطی با همسالان
- مشکلات رفتاری در خانواده
- مشکلات تحصیلی در نوجوان
- سوء استفاده ای جنسی و جسمی از نوجوان