اختلالات روانشناختی، بیماری های روانی
تشخیص و درمان اختلالات روانشناختی یکی از اصلی ترین خدمات مرکز مشاوره و کلینیک تخصصی شاداب نو می باشد. در این مقاله سعی داریم اطلاعات جامعی در خصوص اختلالات روانشناختی، بیماری های روانی به شما ارائه دهیم.
اختلال روانی / اختلالات روانشناختی چیست ؟
تشخیص اختلالات روانشناختی چگونه است؟
درمان انواع بیماری روانی
اختلالات روانشناختی شایع در کودکان/بزرگسالان / سالمندان
اختلالات روانشناختی چیست؟
” اختلالات روانشناختی” و یا بیماری روانی به مجموعهای از مشکلات ، الگوهای رفتاری و بیماریهای مرتبط با روان و ذهن می باشد که عملکرد روزانه و زندگی عادی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. اختلالات روانشناختی دارای یک و یا تعدادی از نشانهها و علائم می باشد که موجب ناراحتی، رنج برای خود فرد و یا حتی اطرافیان او می گردد.
اختلالات روانی در فرد با بروز علائم، نشانه ها و یا هر دو که در فرد بروز میکند تشخیص و دسته بندی میگردد.
دسته بندی اختلالات روانشناختی
جهت شناسایی و دسته بندی انواع اختلالات روانی ابتدا آشنایی با تعریف علایم و نشانه ها ضروری است.
علائم : به شاخص های قابل مشاهده در فرد علائم گفته می شود. بعنوان مثال گریه کردن، وجود تیک رفتاری علامت محسوب میگردد.
نشانه : به شاخص های ذهنی در فرد نشانه گفته می شود. بعنوان مثال احساس گناه در فرد
دسته بندی اختلالات روانشناختی بر اساس علایم، نشانه ها و یا وجود هر دو در فرد انجام میگیرد. اصلی ترین منبع دسته بندی اختلالات روانشناختی کتاب ” راهنمای آماری و شناختی اختلالات روانی (DSM) ” می باشد. آخرین نسخه از این راهنما DSM-5 است که در مه ۲۰۱۳ از سوی انجمن روانپزشکان آمریکا برای یکدست کردن نظام تشخیصی بالینگران حوزه بهداشت روان منتشر شده است.هدف DSM ارائه یک راهنمای کاربردی، کارا و قابل انعطاف در بیان اطلاعاتی است که مشاوره و روانشناس بتواند به تشخیص دقیق و درمان اختلالات روانی کمک کند.
اختلالات روانی طبق دسته بندی انجمن روانپزشکی آمریکا شامل موارد زیر میباشند:
1. اختلالات رشدی عصبی
2. اختلالات طیف اسکیزوفرنی و سایر اختلالات سایکوتیک (روان پریشانه)
3. اختلالات دو قطبی
4. اختلالات افسردگی
5. اختلالات اضطرابی
6. اختلالات وسواسی – جبری
7. اختلالات مرتبط با سانحه و عوامل استرس زا
8. اختلالات تجزیه ای
9. اختلالات علائم جسمی
10. اختلالات تغذیه و خوردن
11. اختلالات دفعی
12. اختلالات خواب و بیداری
13. اختلالات کژکاری جنسی ( اختلالات عملکرد جنسی)
14. نارضایتی جنسی
15. اختلالات کنترل تکانه، رفتارهای ایذایی و سلوک
16. اختلالات اعتیادی و مرتبط با مواد
17. اختلالات عصب شناختی
18. اختلالات شخصیت
19. اختلالات پارافیلیک
20. سایر اختلالات روانی
علایم و نشانه های اولیه اختلالات روانشناختی
علائم و نشانه های هر یک از اختلالات روانشناسی و بیماری های روانی مختلف است. تشخیص دقیق اختلال بر عهده مشاور و روانشناس می باشد. اما وجود برخی علامت های اولیه می تواند هشدار دهنده برای وجود یک اختلال در فرد باشد.برخی نشانه های اختلال روانشناختی به شرح زیر می باشد:
- وجود اختلال در عملکرد عملکرد اجتماعی، شغلی یا تحصیلی فرد
- از دست دادن علاقه و انگیزه به فعالیت ها
- تغییر عادت های خواب از جمله کم و یا زیاد خوابیدن
- تغییر عادت های تغذیه و خوراک از جمله کم و یا پر خوری
- وجود احساسات منفی و نا امیدی
- حساس شدن
- شکاک شدن به افراد و یا وجود وسواس در رفتار و فکر
- وجود مشکل درتمرکز
- تغییر در خلق و خوی
- روی آوردن به مصرف انواع مواد
- شنیدن صدای های مختلف
همه چیز در خصوص تشخیص اختلالات روانشناختی
تشخیص و تأیید اختلال روانشناختی را روانشناس انجام میدهد. او پس از انجام مصاحبه بالینی ،و انجام تست های روانشناختی و حتی آزمایش های پزشکی با پی بردن به نشانههایی که در فرد مییابد به تشخیص اختلال میپردازد.کتاب راهنمای تشخيصی و آماری (DSM-5) راهنمايی است كه توسط روانشناسان ، برای تشخيص بيماری های روانی استفاده می شود.
قبل از اینکه یک اختلال روانشناختی و یا بیماری روانی تشخیص داده شود، ممکن است لازم باشد برای رد کردن مسائل مربوط به سلامت جسمی، تحت معاینه بدنی و جسمی قرار بگیرید. که این کار توسط پزشکان متخصص در هر حیطه و یا روان پزشکان انجام میگیرد. یا به عنوان مثال، مشکلات تیروئید ممکن است باعث علائم افسردگی یا اضطراب شود.همانطور که که در بالا نیز بیان شد شاید مشاور و روانشناس از شما بخواهد پرسشنامه ها و یا تست های روانشناختی را تکمیل کنید یا تحت آزمایش روانشناسی قرار بگیرید. ابزارهای غربالگری یا آزمایش های روانشناختی ممکن است یک متخصص را برای مشخص کردن دقیق یا تعیین شدت بیماری شما کمک کنند.
درمان اختلالات روانشناختی
بسیاری از بیماری ها و اختلالات روانی قابل درمان هستند.پس از تشخیص هر اختلال توسط روانشناس بسته به نوع بیماری روانی، درمان های متفاوتی جهت درمان وجود دارد. برخی از بیماری های روانی ممکن است به خوبی به داروها پاسخ دهند و یا دارو که توسط روانپزشک تجویز میگردد درمان گردد. اما برخی دیگر از اختلالات، مانند اختلالات شخصیت، ممکن است به رواندرمانی و گفتگو درمانی پاسخ دهند. نتایج همچنین می تواند در سطح فردی بسیار متفاوت باشد.
خدمات مرکز تخصصی مشاوره و کلینیک روانشناسی شاداب نو در تشخیص و درمان اختلالات و بیماری های روانشناختی
کلینیکو مرکز تخصصی شاداب نو، با در اختیار داشتن بهترین متخصصین و روانشناسان در زمینه تشخیص انواع بیماری های روانی و درمان بیماری های روانی در اراک و بصورت آنلاین در سراسر کشور ، سابقه بسیار موثری در زمینه کمک به بیماران و خانواده های آن ها و تمامی مراحل ارزیابی، تشخیص و درمان در این مرکز توسط دکتر روانشناس با سابقه انجام می شود و مسیر تست، تشخیص، و برنامه ریزی به صورت کاملا علمی پیش می رود. در صورت نیاز می توانید با شماره های مرکز تماس حاصل کرده و از خدمات بهترین مرکز درمان بیماری های روانی در بهره مند شوید.